DDR3 memorija u Hrvata

Evo citam ovu temu i nekuzim neke stvari. Naime, kakve su to razlike u tim cipovima i koji su bolji ? D9JNM ? GTR ?

Ako ima tko volje neka malo objasni :beer:

Da je tu portal, bilo bi ti jasno :D
Kada sam radio recenziju Kingmaxa DDR3,tamo sam sve opisao...
Evo ti ukratko c/p
A sada ono najbolje,micronove memorije. Trenutno vrh ponude su GTS/GTR cipovi,koji su nesto poput GMH/GKX kod ddr2,te BH-5 (svima nam drage) memorija. Visoka voltaza im definitivno pomaze,te najveca prednost su im niske latencije.Sposobne su raditi na 2000MHz pri 7-6-5 ~ 2.0v. Obozavaju latencije tipa 876,766,765,665,samo sto s 6-5-5 necete bas predaleko dogurati pri “normalnim“ voltazama.

Noviji micronovi cipovi su JNL i JNM. Prvi je zamjenski vrh GTS/GTR cipovima,dok JNM memorije sve vise ulaze u sredinu ponude te skoro svi 1600MHz moduli dolaze s navedenim cipovima. JNL memorije su sposobne za doista velike taktove ali pri vecim latencijama.Trenutni WR za DDR3 memoriju je 2580MHz, dok ni JNM nije sklon visokim izletima 2545MHz . Navedene memorije su sklonije 8-8-8 i 7-7-7

Ukratko, GTR i GTS se vise ne proizvode i trenutno su vrh ponude jos uvijek zbog svojih mogucnosti stegnutih latencija... Sve vise se memorije baziraju na samsung HCF0,koje poprilicno lijepo idu... Isto tako trenutno najbolje memorije se baziraju na elpida 50nm cipovima i trebaju biti predstavljeni kroz nekih mjesec dana

ok, sad cu jos malo googlat da bolje skuzim, a reci mi, kad kupujem novu memu jeli pise koji cip ima ? :D

Ako nema hladnjak (a 902137 ima) onda pise, inace ti ne pise... Pitas za savjet, vecina su upucena u trenutne revizije memorija i znaju koji su cipovi na njima

Ako mislis na OC,nista...
Najbolje bi ti bilo pricekati jos malo ove elpidine 50nm meme... JNM i GTR lose idu na i7,tj. potreban je veliki napon,a svi znamo sta se dogodi uz to procu... Samsung memorija je trenutno najbolja kombinacija s i7...

Mislim da treba sprovesti jedan temeljiti eksperiment iz prve ruke, po pitanju tog napona, hebemu sve :D

Ovako je nekako sve rekla-kazala, zato sam se bojao i davati više od 1.65v ono ES-u od PCE. Sad kad mi dođe ploča, vidjet ćemo kako će se moj ponašati sa većim naponom, tipa 1.9v, uz ravnomjerno podešen VTT, na neko dulje vrijeme.

S druge strane, slažem se da bi ipak valjalo raditi sa "low-voltage" memama, kad već vidimo što neki čipovi rade sa smiješno malim naponima...

Kad bi se na tržištu pojavile te nove Elpide?

Nemoj forsirati voltažu :D ;)

Ma tu je sad TRU120E Black, nema zime :D Koliko si ti davao svome?

Nisam mislio na proc, nego na memu.
Sjebao sam ga sa memom :D Mislim radi, ali se degradirao :D

Što je bilo, i koliko si davao memoriji napona? Jesi li držao .5v omjer sa VTT-om?

Pazio jesam... Mema je dobivala 1.9-1.95...
Nemogu tvrditi jeli ovo 100% točno, ali 3DM 06 mi se ruši stalno. Na 3.7 sa 1.31v u BIOSU je prolazio 3DM. Sad ne ide ni sa 1.32 ni 1.33...
Temp. sigurno nisu problem...

Interesantno. Jesi li možda testirao proc sa Primeom, prije kurenja naponom i sad da probaš poslije? To bi bilo najbolji pokazatelj. Ovako može biti više faktora, znaš i sam...

Znam, ali malo mi je čudno....
Nisam ga kurio sa Primeom i neću dok ne kupim onaj qratz za TRUE...

Forsiranje voltaze skoro pa nema nikakvog utjecaja... Neki su dobivali losije rezultate s 1.6v+ nego s recimo 1.55v... Jako su rijetki primjerci kojima voltaza pomaze...

Kroz mjesec dva...

Buka u komunikacijskom kanalu :D Ja sam pod kurenje napona mislio na memoriju ;) Skužio sam da procevi ne profitiraju toliko od napona, baš suprotno, kako si i sam rekao.

P.S. Quake, što će na kraju biti? Phenom ili i7? :D

Ne znam... Zao mi malo laptop prodati,pa ako si ga ostavim uzimat cu onda negdje tek oko 8. mjeseca... A ako ga prodam, onda cemo vidjeti... Ako Foxconn bude imao AM3 plocu,onda PII, ako ne onda DFI T3EH8, BR ili EVGA Classfield :D

Tebi će najbolja biti BO :D :p

Back