Announcement

Collapse
No announcement yet.

LN2 + DICE sessions @ INFO Restart 2011

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Razer
    Registered User
    • Aug 2008
    • 648

LN2 + DICE sessions @ INFO Restart 2011

Pozdrav svima,

Iako sam bio u drugim "bojama", svakako jedan događaj za pamćenje pa evo i kratkog osvrta na isti...

Od 9. do 12.11 je održan INFO restart sajam na Zagrebačkom Velesajmu. Na INFO restartu svoj štand je imao PC Ekspert na kojem smo Krešo i ja demonstrirali ekstremno overclockiranje suhim ledom i tekućim dušikom.

Ukratko... postigao sam 7.67GHz sa dva threada na FX-8150, te 6.65-6.67GHz sa svih osam threadova. Reze sam vrtio više manje sve za HWBot (nije da je neki perf, no tu su), sutra ću ih postaviti skupa s validacijama, i ovdje u temu. Sve to na Crosshair V Formuli za koju sam se iznenadio kako je stabilna i zrela ploča za benchanje pod tolikim minusom. Potrudio sam se oko izolacije svaki put, unatoč tome što sam tekastrip i sve ostalo morao skidati i stavljati svaki dan kako bi se sve preko noći osušilo. Izuzev toga, sve ostalo nije bio problem. Sonda je pokazivala -165C većinu vremena, a budući da termometar nije kalibriran mislim da je bilo i manje. Ovim bih se putem htio zahvaliti Dekari na ustupljenom potu, koji je na svu sreću bio kod Quakea u to vrijeme. Trebalo je bušiti nove rupe za AM3 socket, što sam uz Dekarino dopuštenje oprezno i napravio.

Interesantna stavka za spomenuti je potrošnja procesora pri tolikim napona odnosno frekvencijom. Na 6.67GHz, pri nekih 1.75V sam vrtio Cinebench 11 - CPU test naravno. Watmetar je pokazivao čitavih 600-605W prilikom opterećenja svih osam threadova. Dakle, ovo je bila potrošnja iz utičnice, a grafička je stajala u idleu. Napajanje je bilo Thermaltake 1050W, sa oba 8-pinska i 4-pinska ukopčana na ploči. Dakle, brutalna potrošnja.

image.png

Također sam imao prilike probati Crosshair IV Extreme sa 1100T na DICE-u, nije neki primjerak, a i na ledu se ne postižu neke velike frekvencije. Oko 5.2GHz sa svim jezgrama, odnosno oko 5.55GHz sa dvije jezgre. Ploča je zaista nakrcana opcijama i điđama karakterističnim za Extreme seriju ploča, no problem je predstavljao heatsink koji je pokrivao NB i VRM. Radio je na nekih 70-ak stupnjeva. Nisam baš imao vremena pregledavati setup za problemom, mislim da je došlo tekstripa preblizu otvorima tako da ventilator nije imao zraka da puše po heatsinku... tako da sam samo stavio jednu Deltu preko tog svega pri čemu se temperatura spustila na prihvatljivijih 60°C.

A evo i par fotografija...

Na fotkama ćete vjerojatno primjetiti da sam stalno držao ruku kod pota To je zato jer su Delte dosta jako puhale pa je dušik špricao okolo, pa nisam htio da ide po ljudima... Inače, svidjele su mi se Asusove majice, eventualno da je bila L, a ne XL, bilo bi još bolje, no i ovako su super Žao mi je jedino što Space nije mogao doći jer se nismo dugo vidjeli, pa eto malo više od godinu dana, u HGSpotu kad smo svi bili. Drago mi je što je od poznate ekipe navratio Domagoj i Ervin (Magarac) s kojim se nažalost nisam imao prilike dulje družiti jer sam taman izašao van na malu (ja bih rekao zasluženu ) pauzu. Dosta je bilo interesa, što mi se svidjelo, unatoč tome što ode dosta vremena i na to, pogotovo prilikom izolacije koja se čini vječna dok se kreće, što svi znamo

Žao mi je što jednostavno nisam stigao vrtjeti te krasne grafičke kartice na svom 2600K (na FX-u jednostavno nije bilo smisla, koliko su performanse loše čak i na tolikim frekvencijama), čak sam GTX570 pripremio sa Mux-om, no pitanje je što bih uspio postići jer je temperatura bila dosta visoka u toj hali, sigurno 23-25°C. No, dobro, idući put ću se potruditi da i grafike budu zbrinute s adekvatnijim hlađenjem...

Šteta što je SB-E NDA bio u ponedjeljak, a mi smo radili do subote. Ploča i procesor su bili tamo ali Krešo nije bio baš zagrijan da ga stavljamo pod LN2, a i ne znam da li bi bilo vremena, jer je dosta forsirao da samo s FX-om radim

Prilog koji je emitiran u emisiji eHrvatska vezan za overclocking je također objavljen na Youtubeu:

Working...
X