Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sapphire HD3870 X2 bench (updated X2)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Razer
    Registered User
    • Aug 2008
    • 648

Sapphire HD3870 X2 bench (updated X2)

Pozdrav svima!

Evo kako i naslov kaže, ovaj puta se radi o zvijerčici zvanoj HD3870 X2 Bilo je i vrijeme da se i ja dočepam jedne X2

Naravno, nisam ju kupio , nego mi ju je posudio kolega za bench (Frozen s PCE, hvala ti za ovo ), koji je sve to pratio.

Dakle, kartica je tu za standardnu svrhu, a to je cijeđenje masti, naravno u slučaju da imate dovoljno jako napajanje

Pa eto krenimo od početka, konfiguracija je bila sljedeća:
    • Intel Core 2 Quad Q6600
      (hlađen Thermalrightom Ultra 120 i
      Enermaxovim ventom na 2200rpm)
    • Abit IX38 QuadGT
      (w/Johnny Bravo's BTA M704B_12.B08 BIOS)
    • 2x1GB Crucial Ballistix PC2-5300
    • Sapphire HD 3870 X2 w/Catalyst 8.2
      (sa stock coolerom na ~2200rpm - 100%)
    • Corsair VX450W

Kakav je to osvrt, a da nema dobrih slikica Za to se pobrinuo Pupo, i njegov Fuji

Pa evo par, od gro poslikanih:

Konfa u pogonu:

Grafa:

Mučenik koji je sve to morao vući:

Kao i obično, uvijek se nađe neka prepreka u naizgled dobro složenoj bench konfi...

U ovom slučaju problem je bilo napajanje. Dakle, isto je vuklo naclockanog quada na ~4GHz i isto tako naclockanu 3870 X2. Uz napajanje, nekako sam sumnjao i na quada koji nije bio raspoložen za stabilne izlete na preko 4GHz, no kako rekoh, nisam siguran dali je tome bio uzrok napajanje.

Napon u idleu je bio na ~11.98v:

Napon u loadu procesora u CPU Testu je bio ~11.75v:

Napon u loadu grafičke i procesora u Game Testu#2 je bio ~11.55v:

I samo za kolegu Quakea :

Napon quada na 1.9v u loadu (bilo 3Dmarku ili Primeu), bio je na 1.89v:

Kako nisam uspio iz prve srušiti 20k u 06, to bude u sljedećem osvrtu, koji će biti što prije, nadam se, kad se nabavi bolji primjerak procesora i jače napajanje.
    Zato u naslovu stoji sufiks Home

Da ne bi bilo sve u lošem tonu, za prvi put mi se i ne čini loše.

Procesor sam uspio navući 3D stabilno na ~3.92GHz, kasnije i na 4.01GHz.

Grafička je bila dobre volje. Tako da je ista potegla sa 825/1800 na dobrih 945MHz, te ~2000Mhz za memoriju, na stock naponu.

Ako se pitate koje su bile temperature te beštije, evo i odgovora: Jednostavno smo stavili vent na 100%, i problema sa istim nije bilo.

Dakle, idle je bio na nekih 38-40C, dok je load bio maksimalno 53C, sve to izvan case, na sobnoj temperaturi oko 20C.

Procesor je također bio zbrinut, friško polirani TRU120 u kombinaciji sa AS5 mu je dobro legao, tako da su temperature istog bile na oko 28-30C u idleu, ovisno o jezgri.

I na kraju balade, evo i par rezultata:

3DMark03: 67278 pts

3DMark05: 26189 pts

3DMark06: 19745 pts

Benchano na defaultnim postavkama drivera, te zbog pomanjkanja vremena i bez eventualnih tweakova...

Eto to bi bilo sve za ovaj put, samo bih se još jednom htio zahvaliti Frozenu za karticu i Pupi za photoshoot

Komentari, prijedlozi, pokude, pohvale poželjni

• Razer
    Registered User
    • Aug 2008
    • 648

Eto, rekoh da će biti update, i update je tu nakon godinu dana kasnije , u kombinaciji sa još jednom karticom i nešto jačim procesorom...

Inače, ovi rezultati su tek uvod za ono što spremamo sa boljim hlađenjem kartice, odnosno boljim OC-om istih.

Naime, imali smo nekih softverskih problema, tako da kartice, unatoč tome što iste potežu na 920/1100MHz stabilno na zraku zasebno, nismo mogli dobiti na više od 875/1000MHz. No to ćemo popraviti idući put, jer ima još puno lufta, koji bi bilo šteta ne iskoristiti

Nenadano mi je uletjela ova HD3870X2, pa sam se s kolegom Frozenom koji je u prvom osvrtu ustupio svoju karticu, dao istu i ovaj put na bench.

Kako muku mučim sa procesorom na ovoj ploči, očekujem bolje rezultate s boljom pločom te naravno boljim hlađenjem.

Kao i obično, u igri je samo jedno napajanje Ovaj put nešto jačeg kalibra, radilo se Corsairu TX 650W koje je load podnijelo bez ikakve muke, i vraćalo oko 12.05v pri loadu 3DMarka, što je dosta dobro ponašanje. Jest da se ventilator nešto brže vrtio radi topline, no ništa što napajanje nije moglo podnijeti

Imam ovdje par slika svega toga, pa pogledajte. Vjerojatno ćete se pitati odakle mi ovakvi pregadni ventilatori A naravno, svi znamo da kad se bencha, ne gleda se estetika, nego čisti protok zraka A ovaj Enermax i Thermaltake su svakako poslužili svrsi

Prva kartica je sa stock hladnjakom, a druga je sa homemade izvedbom hlađenja. Radi se o ventilatoru sa Nirvane 120, koji se vrti na preko 2500rpm, što stvara priličan propuh koji naravno godi karticama. Ako vas zanima, temperature u idleu su bile 35C (neki prosjek između temperatura obje jezgre)...dok je gornja bila za jedno 15-a stupnjeva toplija. No i nju čeka "tjuning" hlađenja uskoro

Konfa:

Evil genius, Frozen

Hlađenje/kartice:

Rezultati...oba su za prva mjesta na PCE...po meni solidni, pogotovo što se radi o karticama na 70% OC-u, a i procesor ima prilično dosta lufta. S obzirom da se radi o CrossfireX-u, morali smo koristiti Windows Vistu/7...mi smo koristili Windows 7 x64. Korišteni su Catalysti 9.3.

3DMark03: 108227

3DMark06: 26940

Procesor je radio na umjerenih ~4GHz:

Unatoč početnim mukama sa Crossfireom, uspjeli smo to riješiti, tako da je OC tekao glatko. Žešće reze očekujem kad mi stignu drugi ventilatori (Delte koje imaju protok preko 130CFM), a i sa LN2 na procesoru

Eto toliko od mene i kolege Frozena, feedback, kao i obično, poželjan

Comment

Working...
    X