Možete li mi reći nešto više o Micron D9HCD chipovima, i kako stoje u usporedbi s D9GMH i D9GKX?
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Micron D9xxx DDR2 rasprava/diskusija
Collapse
X
-
Jel ikom uspjelo rehabilitiranje D9 memorija stavljanjem istih u frižider?
Iako je DDR2 dosta iza nas ljudi još nisu u potpunosti prešli na DDR3 platforme i puno njih još žudi za tjeranjem jednog wolfija a za to im treba i bijesna memorija. Naravno, GKX i GMH su najbolji čipovi na DDR2 memorijama a WR od 1800.80MHz je samo dokazao da se DDR2 ne predaje tako lako.
Time sam samo htio doći do dijela o tome kako prepoznati dobru memoriju odnsno ukoliko već znamo da su na njoj GHM ili GKX (rijeđe) čipovi, kako znati jesu li raspoloženi za nevjerovatan rezultat. Dotako bih se samo Crucial Ballistix memorija jer su najraširenije kod nas.
Sve što treba je pogledati oznaku memorije odnosno sljedeće :
16FD2 = prve verzije GMH čipova i ujedno jedne od najboljih. Imao sam dva kita sa ovom oznakom i sa oba sam s lakoćom dosegao brojku od 700MHz odnosno 1400MHz efektivno sa ~2.6V bez aktivnog hlađenja. Ova serija se obično nalazi na PC5300 Ballistixima.
16FD3 = zastupljenija je na PC6400 kitovima. Isto potežu odlično i mislim da je sa ovom serijom i napravljen WR. Moja iskustva su pokazala da su lošiji od 16FD2 a također sam testirao dva kita koji nose ovu oznaku. Uz 2.7V sam došao blizu predhodnog rezultata od 700MHz.
16FD5 = oznaka viđena na 1066MHz modulima. Vani je jedno vrijeme bila dosta razvikana ali s razlogom. Odlična memorija sa još boljim potencijalom. Imao sam jedan kit dotične ali sam imao čudan problem. 1300MHz CL5 bi dobio s lakoćom sa ~2.4V. Iznad toga nije išla ni sa 2.8V. Sve u svemu, žao mi je što nisam imo prilike isprobat još jedan kit ovih oznaka.
Eto samo kratki osvrt na 2*1GB kitove Crucial Ballistix memorija. Ukoliko netko ima iskustava sa ostatkom memorija zasnovanih na Micron D9 čipovima nek slobodno napiše. Oznake i potencijal koji se krije ispod njih svakako pomogne uvijek.
Comment
-
GoodRAM PRO, D9HCD ili D9GKX
Otvorio sam ovu temo prvenstveno zbog toga da razjasnim jednu dilemu oko GoodRAM PRO memorija. Inače proizvođač je iz Poljske i nije baš lako dobavljiv kod nas. Distributer za HR apsolutno nema pojma o ničem.
Naime, nekako sam nabasao na review 2x1GB 1066MHz kita, na hardwarebase.net, ispostavilo se da je review novi i da su na review dobili memoriju s GKX čipovima. Čudno mi je bilo što neka firma i dalje ugađuje Micronove chipove ali kad sam otišao na njihovu stranicu vidio sam da imaju i PC2-9600 CL5 module. Opet vrlo čudno za firmu iz Poljske...
Onda sam stupio u kontakt s hrv. distributerom ali oni naravno nemaju pojma.
Onda sam razgovarao s sales managerom u poljskoj i on mi je dao listu chipova.
Na listi piše Micron za sve PRO 2x1 module. Onda mi je kasnije lik javio da su na svima D9HCD, to mi je čudno jer je onaj pc2-9600 deklariran na 2.1-2.4v, a i reklamiraju se da im svi PRO kitovi idu na 1400MHz uz malo veće voltaže.
Sad mi je sve to čudno, pitanje je da li možda ipak ugrađuju gkx ili je hcd bolji nego što mi mislimo. Naravno na netu nema nikakvih podataka o ovim memorijama, osim na poljskom.
EDIT: Evo link koga zanima na poljskom, ima stvarno dobrih rezultata s tim memorijama.
2.5v u BIOSu
A evo i cijena:
Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x1024MB 900MHz CL5.0 BOX = 141 zl ~ 30€
Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x1024MB 1066MHz CL5.0 BOX = 202 zl ~ 45€
Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x1024MB 1150MHz CL5.0 BOX = 275 zl ~ 60€
Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x1024MB 1200MHz CL5.0 BOX = 295 zl ~ 65€
Comment
Comment