Sapphire HD3870 X2 bench (updated X2)

Razer

Administrator
Pozdrav svima!

Evo kako i naslov kaže, ovaj puta se radi o zvijerčici zvanoj HD3870 X2 :) Bilo je i vrijeme da se i ja dočepam jedne X2 :p

Naravno, nisam ju kupio :D, nego mi ju je posudio kolega za bench (Frozen s PCE, hvala ti za ovo :beer: :beer:), koji je sve to pratio.

Dakle, kartica je tu za standardnu svrhu, a to je cijeđenje masti, naravno u slučaju da imate dovoljno jako napajanje :smoke:

Pa eto krenimo od početka, konfiguracija je bila sljedeća:
  • Intel Core 2 Quad Q6600
    (hlađen Thermalrightom Ultra 120 i
    Enermaxovim ventom na 2200rpm)
  • Abit IX38 QuadGT
    (w/Johnny Bravo's BTA M704B_12.B08 BIOS)
  • 2x1GB Crucial Ballistix PC2-5300
  • Sapphire HD 3870 X2 w/Catalyst 8.2
    (sa stock coolerom na ~2200rpm - 100%)
  • Corsair VX450W
Kakav je to osvrt, a da nema dobrih slikica :) Za to se pobrinuo Pupo, i njegov Fuji ;)

Pa evo par, od gro poslikanih:

Konfa u pogonu:

Grafa:

Mučenik koji je sve to morao vući:

Kao i obično, uvijek se nađe neka prepreka u naizgled dobro složenoj bench konfi...

U ovom slučaju problem je bilo napajanje. Dakle, isto je vuklo naclockanog quada na ~4GHz i isto tako naclockanu 3870 X2. Uz napajanje, nekako sam sumnjao i na quada koji nije bio raspoložen za stabilne izlete na preko 4GHz, no kako rekoh, nisam siguran dali je tome bio uzrok napajanje.

Napon u idleu je bio na ~11.98v:

Napon u loadu procesora u CPU Testu je bio ~11.75v:

Napon u loadu grafičke i procesora u Game Testu#2 je bio ~11.55v:

I samo za kolegu Quakea :D:

Napon quada na 1.9v u loadu (bilo 3Dmarku ili Primeu), bio je na 1.89v:

Kako nisam uspio iz prve srušiti 20k u 06, to bude u sljedećem osvrtu, koji će biti što prije, nadam se, kad se nabavi bolji primjerak procesora i jače napajanje.
Zato u naslovu stoji sufiks [NODE="1"]Home[/NODE] ;)

Da ne bi bilo sve u lošem tonu, za prvi put mi se i ne čini loše.

Procesor sam uspio navući 3D stabilno na ~3.92GHz, kasnije i na 4.01GHz.

Grafička je bila dobre volje. Tako da je ista potegla sa 825/1800 na dobrih 945MHz, te ~2000Mhz za memoriju, na stock naponu.

Ako se pitate koje su bile temperature te beštije, evo i odgovora: Jednostavno smo stavili vent na 100%, i problema sa istim nije bilo.

Dakle, idle je bio na nekih 38-40C, dok je load bio maksimalno 53C, sve to izvan case, na sobnoj temperaturi oko 20C.

Procesor je također bio zbrinut, friško polirani TRU120 u kombinaciji sa AS5 mu je dobro legao, tako da su temperature istog bile na oko 28-30C u idleu, ovisno o jezgri.

I na kraju balade, evo i par rezultata:

3DMark03: 67278 pts

3DMark05: 26189 pts

3DMark06: 19745 pts

Benchano na defaultnim postavkama drivera, te zbog pomanjkanja vremena i bez eventualnih tweakova...

Eto to bi bilo sve za ovaj put, samo bih se još jednom htio zahvaliti Frozenu za karticu i Pupi za photoshoot :beer: :beer:

Komentari, prijedlozi, pokude, pohvale poželjni :)

Eto, rekoh da će biti update, i update je tu nakon godinu dana kasnije :D, u kombinaciji sa još jednom karticom i nešto jačim procesorom...

Inače, ovi rezultati su tek uvod za ono što spremamo sa boljim hlađenjem kartice, odnosno boljim OC-om istih.

Naime, imali smo nekih softverskih problema, tako da kartice, unatoč tome što iste potežu na 920/1100MHz stabilno na zraku zasebno, nismo mogli dobiti na više od 875/1000MHz. No to ćemo popraviti idući put, jer ima još puno lufta, koji bi bilo šteta ne iskoristiti :D

Nenadano mi je uletjela ova HD3870X2, pa sam se s kolegom Frozenom koji je u prvom osvrtu ustupio svoju karticu, dao istu i ovaj put na bench.

Kako muku mučim sa procesorom na ovoj ploči, očekujem bolje rezultate s boljom pločom te naravno boljim hlađenjem.

Kao i obično, u igri je samo jedno napajanje :D Ovaj put nešto jačeg kalibra, radilo se Corsairu TX 650W koje je load podnijelo bez ikakve muke, i vraćalo oko 12.05v pri loadu 3DMarka, što je dosta dobro ponašanje. Jest da se ventilator nešto brže vrtio radi topline, no ništa što napajanje nije moglo podnijeti :)

Imam ovdje par slika svega toga, pa pogledajte. Vjerojatno ćete se pitati odakle mi ovakvi pregadni ventilatori :D A naravno, svi znamo da kad se bencha, ne gleda se estetika, nego čisti protok zraka :D A ovaj Enermax i Thermaltake su svakako poslužili svrsi :D

Prva kartica je sa stock hladnjakom, a druga je sa homemade izvedbom hlađenja. Radi se o ventilatoru sa Nirvane 120, koji se vrti na preko 2500rpm, što stvara priličan propuh koji naravno godi karticama. Ako vas zanima, temperature u idleu su bile 35C (neki prosjek između temperatura obje jezgre)...dok je gornja bila za jedno 15-a stupnjeva toplija. No i nju čeka "tjuning" hlađenja uskoro :D

Konfa:

Evil genius, Frozen :D

Hlađenje/kartice:

Rezultati...oba su za prva mjesta na PCE...po meni solidni, pogotovo što se radi o karticama na 70% OC-u, a i procesor ima prilično dosta lufta. S obzirom da se radi o CrossfireX-u, morali smo koristiti Windows Vistu/7...mi smo koristili Windows 7 x64. Korišteni su Catalysti 9.3.

3DMark03: 108227

3DMark06: 26940

Procesor je radio na umjerenih ~4GHz:

Unatoč početnim mukama sa Crossfireom, uspjeli smo to riješiti, tako da je OC tekao glatko. Žešće reze očekujem kad mi stignu drugi ventilatori (Delte koje imaju protok preko 130CFM), a i sa LN2 na procesoru :D

Eto toliko od mene i kolege Frozena, feedback, kao i obično, poželjan :beer:

Back