Maximus IV Extreme OC report

Bullet

Member
Imao sam priliku testirati Maximus IV Extreme pa bi rado podjelio iskustva s dotičnom.

915nqyjz65L._AC_SL1500_.jpg

Nebi previše pričao da ovo sve nebi postalo dosadno al s nekim bitnijim stvarima, stvarima vrijednim pažnje bi vas ipak pridavio.

Najprije bi pohvalio sam dizajn ploče koji malo baca na evgainu classified seriju no korištene su nešto svjetlije nijanse crne boje a kako sam imao kod sebe jednu classified ploču, slikao sam ih jednu pored druge tako da estetski dojam ostavljam svima na volju.

Bundlea ima pregršt no kao što rekoh, sitnicama vas neću daviti.

Počevši s OCom, najprije sam flashao BIOS na tada najzadnju verziju odnosno 1101 no kasnije sam htio probati sa starijim BIOSom i tu je došlo do problema "kako vratit na stariju verziju biosa". Znam da sam negdje slučajno bio pročitao da je moguće pa sam išao potražiti i rješenje je stiglo veoma brzo.

How to downflash BIOS @ Maximus IV Extreme?

Jednostavno da jednostavnije nemože biti. Skinete željenu verziju BIOSa sa službenih stranica, preimenujete ju u M4E.ROM i stavite na USB stick. Nakon toga izgasite računalo, stavite USB u ROG Connect USB utor i držite ROG Connect tipku (koja je pokraj utora) par sekundi. Nakon puštanja dugmeta, lampica bi trebala treptati kao i ona od BIOSa koji se downflasha (Asus ima 2 BIOS čipa). Napomena je da se sve ovo radi dok je računalo izgašeno. Nakon downflaha ide standardna procedura: bootanje u Winse, gašenje računala, clear CMOS, bootanje, restart i overclocking
yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
.

Asus ROG iDirect

Sljedeće, prije nego pređem konkretnije na OC, bih spomenuo Asusovu aplikaciju za overclock sa smartphonea ili pak nekog drugog računala.

Pošto sam imao pri ruci samo Appleov iPod koristio sam njega. U kratkim crtama, aplikacija se zove ROG iDirect i omogućuje vam monitoring, overclocking i remote control sa smartphonea. Na glavno računalo se moguće povezati putem Bluetootha, Wirelessa ili pak USBa. Ova aplikacija je jako zgodna i svakako bi preporučio drugima koji budu imali priliku da ju okuse. Pošto nisam imao dobru kameru da snimim čitav proces spajanja, prilažem jedan youtube filmić koji to jako dobro opisuje.

Overclocking

E sad možemo krenuti na konkrentni overclocking.

Od prvog paljenja računala i ulaska u Extreme Tweaker dio BIOSa, ploča oduševljava. Već je poznato kako se u doba Sandy Bridge arhitekture počelo s implementacijom UEFI biosa koji mnogi overclockeri preziru zbog toga što vjeruju da utječe na 2D performanse. Ja sad ne bi pričao detaljno o BIOSu i njegovim postavkama jer se za to pak sprema recenzija kolege s foruma.

Ono što bih ja samo rekao je da je overclocking s ovom pločom jako jednostavan ako ju usporedimo sa Gigabyte pločama koje se čudno ponašaju pri većim frekvencijama.

Da ne duljim, evo i rezultata postignutih sa dotičnom:

Intel i5 2500k (L049A796, #0642)

Asus Maximus 4 Extreme

Geil Black Dragon 1600MHz CL9

CoolerMaster UCP 900W

Thermalright Ultra 120 Extreme w/2x Delta

Max valid:

1682841.png

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1682841

Pifast

signature.img

Super Pi 1M

signature.img

Super Pi 32M

signature.img

wPrime 32M

signature.img

Reference Clock

1695599.png

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1695599

To bi bilo sve od 2D rezultata. Kao što se da primjetiti, SPi 32M je dosta loše ispao s obzirom na frekvenciju no nisam imao previše vremena da se igram s njim jer sam trebao izbenchati par grafičkih kartica i sve tu u tjedan dana. Muku sam mučio da procesor ustabilim za 3D na 5550MHz i na kraju nisam niti uspio te sam vrtio 3D na 5500MHz. Vjerujem da procesor može još bar 50ak MHz za 3D jer samim tim što SPi 32M vrti na 5640MHz dokazuje da je negdje drugdje bila kočnica.

Overclockanje Sandy Bridgea i nije toliko jednostavno koliko se to čini i kao što to ljudi govore. Tko god je išao na extremnije frekvencije, susreo se sa puno caka i nezgodnih situacija pa tako i ja. Procesor bi s jednom postavkom vCorea radio, s drugom nebi, nekad čak ni s istim postavkama nebi bootao. U početku sam koristio veći VCCIO i VCSSA napon no kasnije se uspostavilo da nemam nikakve koristi od njega i da je defaultna vrijednost najbolja. Overclock memorije sa PSC čipovima je jednostavan. Jednostavno podesite željenu frekvenciju (od ponuđenih) i namjestite latencije te gađate voltažu. Tu je caka što neće sa svim voltažama bootati u Windowse. Kako ni sa premalom tako ni sa prevelikom stoga se strpite dok nađete pravu voltažu (ukoliko ste postavili razumne latencije uz tu frekvenciju).

Za razliku od Gigabyteove UD4-B3 ploče, Asusov prestavnik zahtjeva nešto manje voltaže za stabilnost sistema. Za 24/7 sam vrtio 4800MHZ uz 1.34v dok to isto ne mogu ponoviti na Gigabyteu.

Ovdje možete naći ove i još neke 3D rezultate ukoliko želite.

Na kraju krajeva bi dodao da je, uz sve probleme koje sam imao za uspostavu stabilnih 3D frekvencija, ploča ipak ono što smo svi očekivali a to je jednom riječju vrh. Uz nju bih dodao i Gigabyte UD7 koju puno ljudi hvali no ja ju nisam imao prilike probati.

Uspoređujući Maximus 4 Extreme B2 i Gigabyte UD4-B3 mogu samo reći da je Asus napravio daleko pristupačnije i lakše korištenje BIOSa. Pri tom ne mislim na dizajn nego na funkcionalnost istoga. Naravno, sad će netko reći da se te dvije ploče ne mogu uspoređivati no s ovim sam htio samo pobiti tvrdnju da se s pločom od 150€ može isto što i s pločom od 300€. Daleko od toga. Tko god želi pravu podlogu za OC a ima nešto više novca za izdvojiti, M4E je definitivna preporuka.

Napomenuo bi kako su izašla još dva nova BIOSa otkad sam testirao ploču sa još nekim preinakama u smislu poboljšanja. To bi bilo sve ukratko od mene.

punk.gif

Back