OC Team Croatia Forum  

Go Back   OC Team Croatia Forum > Hardware > Procesori

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05.04.2009., 01:45   #1
xTreme GaMeR
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: SB,Croatia
Posts: 116
Otključavanje 4. jezgre na triple-core procesorima

Otključavanje 4. jezgre na triple-core procesorima se može napravit (kolko ja znam) samo na AMD Phenomima X3 710 i 720BE,ali samo uz Biostar 790GX ili Asrock 790GX maticnu i još neke,probano je na Asus 790GX ploci,ali ne ide.Kada se otključa četvrta jezgra,navodno bude nesto losije stabilna od ostale tri,ali se to da srediti uz malo voltaže...Ovo je po meni VRLO isplativo i dobijes quad-core za manje novaca (samo ga trebas otkljucat da bi bio quad hehe)
Evo link,ovdje je otkljucana četvrta jezgra na phenomu x3: http://www.tomshardware.co.uk/forum/...21_10_250.html

Last edited by xTreme GaMeR; 05.04.2009. at 09:37.
xTreme GaMeR is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 01:53   #2
Quake
Registered User
 
Quake's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Požega
Posts: 288
Nije stvar u ploci, vec je stvar u procesoru. _SKORO_ na svim plocama se moze otkljucati, ali tek sa starijim revizijama BIOS-a, jer je AMD rekao da se to otkljucavanje mora prekinuti... Ima na XS-u par linkova, ali posto je pao, tj. nadograduje se nista...
Quake is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 15:49   #3
Hei$$e
Registered User
 
Hei$$e's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Našice
Posts: 34
AMD će isključiti tu opciju jer im to nikako ne ide u prilog, prvenstveno zbog toga jer kupci nemaju potrebe za skupljim modelima, pa je AMD osuđen na lošu prodaju snažnijih modela pa samim time i manje prihode. No svejedno, korisnici se ne bune
Hei$$e is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 18:43   #4
Quake
Registered User
 
Quake's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Požega
Posts: 288
Ajde onda objasni koji je jaci model od 720? nema ga... Model 810 je tu samo poradi cetiri jezgre. To je zapravo srezana verzija koja je po meni najneisplativija za uzeti.... A uostalom najvise se novca okrene u srednjim klasama, a ne u top modelima, tako da ti gore navedena tvrdnja ne stoji
Quake is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 19:06   #5
Hei$$e
Registered User
 
Hei$$e's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Našice
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by Quake View Post
Ajde onda objasni koji je jaci model od 720? nema ga... Model 810 je tu samo poradi cetiri jezgre. To je zapravo srezana verzija koja je po meni najneisplativija za uzeti.... A uostalom najvise se novca okrene u srednjim klasama, a ne u top modelima, tako da ti gore navedena tvrdnja ne stoji
Pod jače sam mislio na 920, 940... A na to kao na manju zaradu gledaj ovako... Ja znam da se najviše novca zaradi upravo od srednje klase, ali... ako netko želi kupiti AMD-ov četverojezgreni procesor, prijatelj mu kaže "joj pa uzmeš ovog za 1200 i otključaš mu jezgru, bolje nego da daješ 1800 bespotrebno"... No AMD fino zaključa tu opciju, i korisniku ne preostaje ništa drugo nego da kupi neke od ovih jačih (skupljih) modela (naravno ako želi isključivo AMD), i tako fino AMD zaradi
Hei$$e is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 19:28   #6
Quake
Registered User
 
Quake's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Požega
Posts: 288
Quote:
Pod jače sam mislio na 920, 940... A na to kao na manju zaradu gledaj ovako... Ja znam da se najviše novca zaradi upravo od srednje klase, ali... ako netko želi kupiti AMD-ov četverojezgreni procesor, prijatelj mu kaže "joj pa uzmeš ovog za 1200 i otključaš mu jezgru, bolje nego da daješ 1800 bespotrebno"... No AMD fino zaključa tu opciju, i korisniku ne preostaje ništa drugo nego da kupi neke od ovih jačih (skupljih) modela (naravno ako želi isključivo AMD), i tako fino AMD zaradi
Ne kuzim ovu tvoju teoriju... Prvo kazes daznas da se najvise novaca zaradi u srednjoj klasi i onda napises da AMD zaradi na skupljim procesorima...

A kako pod jace si mislio 920, 940 kada to ni nisu DDR3... Znaci usporedujes ddr2 i ddr3...
Quake is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 19:39   #7
Hei$$e
Registered User
 
Hei$$e's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Našice
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by Quake View Post
Ne kuzim ovu tvoju teoriju... Prvo kazes daznas da se najvise novaca zaradi u srednjoj klasi i onda napises da AMD zaradi na skupljim procesorima...

A kako pod jace si mislio 920, 940 kada to ni nisu DDR3... Znaci usporedujes ddr2 i ddr3...
Možda se nisam dobro izrazio, ali mislim da bi trebao shvatiti da zaključavanjem ove opcije AMD tjera (neke) kupce koji bi inače kupili srednju klasu da kupe višu, te samim time AMD zarađuje. A pošto 720 podržava i DDR3 i DDR2, nije ga pogrešno bacati u isti koš sa 920 i 940. :amen:
Hei$$e is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 20:10   #8
McG
Registered User
McG's PC
 
McG's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Varaždin
Posts: 210
AMD jedino more napraviti sranje ako fizički zaključa sve modele koji se trenutačno daju otključati. Sad kolko im je to pametno, jer im upravo ti modeli donose najviše zarade, prosudi sam. Kaj se tiče samog "zaključavanja", AMD nema ništ s tim (osim kaj nudi modele s mogućnošću otključavanja), jer sve je na ploči i BIOSu. Procesori koji se daju otključati su na tržištu i još uvijek se proizvode takvi primjerci. Jedino kaj je AMD napravil je to da je poslal službeni dopis proizvođačima da izdaju nove revizije BIOSa s kojima ne bude moguće otključati baš sve modele koji imaju tu mogućnost.

E sad niko ne tjera vlasnike tih ploča da koriste baš taj BIOS; prozvođači ploča su izdali nove BIOSe, ali nisu povukli, niti budu, one s kojima se daju otključati jezgra i cache. Tak da nema mjesta za paniku, jer da je AMD tolko zagrižen za svim tim onemogućavanjem otključavanja, najprije bi s tržišta povukli sve preostale modele, a onda bi i proizvođači ploča stavili na raspolaganje isključivo one BIOSe s kojima se ne da ništ otključati.
McG is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 20:19   #9
Hei$$e
Registered User
 
Hei$$e's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Našice
Posts: 34
Sve to stoji, ali oni žele zaključati tu opciju budućim korisnicima, ne sadašnjima (valjda )
Hei$$e is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 20:20   #10
maX
Registered User
 
maX's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Varazdin
Posts: 214
Quote:
Originally Posted by McG View Post
a onda bi i proizvođači ploča stavili na raspolaganje isključivo one BIOSe s kojima se ne da ni?t otključati.
i onda bi se nasli ljudi koji bi moddali BIOS i opet bi bilo moguce otkljucati 4. jezgru
maX is offline   Reply With Quote
Old 05.04.2009., 22:17   #11
McG
Registered User
McG's PC
 
McG's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Varaždin
Posts: 210
Quote:
Originally Posted by Hei$$E View Post
Sve to stoji, ali oni žele zaključati tu opciju budućim korisnicima, ne sadašnjima (valjda )
Pa da im je to cilj, ne treba im zabrana otključavanja putem ploča i raznih verzija BIOSa, jednostavno prekinu za sve nadolazeće AM3 modele ostavljati opcije za bilo kakvo otključavanje i voljno. Kak sam i rekel fizički u samom procesoru laserom tijekom izrade waffera zaključaju sve moguće i to je to. Nema tog BIOSa, ploče i čipseta koji budu otključali dodatne jezgre ili cache.
Quote:
Originally Posted by maX View Post
i onda bi se nasli ljudi koji bi moddali BIOS i opet bi bilo moguce otkljucati 4. jezgru
Tak jasno. Zato i velim da je AMDu tolko do svog toga zaključavanja riješili bi sve još u samoj proizvodnji.
McG is offline   Reply With Quote
Old 10.04.2009., 15:12   #12
xTreme GaMeR
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: SB,Croatia
Posts: 116
AMD-u bi najbolje bilo da triple-core procove proizvede sa tri jergre i gotovo,znaci na procu nece bit 4 jezgre i da je ta 4. jezgra zakljucana...ja iskreno nebi zelio da bude tako,zato sto se ovako puno lakse dodje do quad masine,za manje para! npr. da jedan quad dodje cca 1500kn,kupis za cca 1000kn AMD 710 ili 720BE,otkljucas ga,a za onih ostalih 500tinjak kuna kojih ti je ostalo ako si ustedio 1500kn se kupi neka fina memorija i koje kakve điđe-miđe...ovo sa otkjucavanjem je po meni nesta najisplativije,ne samo za proceve
xTreme GaMeR is offline   Reply With Quote
Old 10.04.2009., 15:14   #13
Quake
Registered User
 
Quake's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Požega
Posts: 288
Ovi danasnji trojezgreni procesori su zapravo cetverojezgreni kojima 4. jezgra nije ispravna i tako ga prodaju kao X3. Oni koji produ testiranja budu X4... Uskoro ce biti i X2, koliko sam citao...
Quake is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2008-2020, OC Team Croatia | All rights reserved